Ontwollen

Veel honden hebben een dubbele vacht, onder de dekvacht/ bovenvacht zit nog een laag onderwol/ ondervacht. Gemiddeld twee keer per jaar laat deze ondervacht los, bij sommige rassen laat de bovenvacht los. U merkt het aan het feit dat u overal in huis haren vindt en als u borstelt, de borstel in no time vol met haar zit. Voorbeelden zijn o.a. de Beagle, de Bulldog en de Labrador Retriever. Met de zogenaamde “was- en blaasmethode” kunnen we in de trimsalon het losse haar verwijderen zonder de huid te veel te beschadigen.

De honden met de echte dikke wolvachten, zoals de Schotse Collie, Berner Sennen en de Keeshond, laten eveneens gemiddeld twee keer per jaar de ondervacht los. Het is zeer aan te raden in ieder geval twee maal per jaar deze wol te laten verwijderen in verband met klitvorming en verstikking van de vacht.

 

Knippen

Natuurlijk worden veel honden geschoren, maar ook wordt er wel aan bijna elke hond geknipt.

Nog een aantal rassen en rasloze honden met een geschikte knipvacht worden gedeeltelijk of helemaal met de hand geknipt. Er zijn ontzettend veel verschillende scharen, eigenlijk voor elke vacht is er wel een schaar. We kunnen een grove verdeling maken in de verschillende scharen:

  • De rechte schaar wordt vooral gebruikt bij de Poedel en bijvoorbeeld de poten van de doodles.
  • De effileerschaar wordt bij bijna alle rassen/ vachten gebruikt en op alle lichaamsdelen omdat die een mooie, natuurlijke afwerking geeft.
  • De gebogen schaar is erg handig om de ronde vormen, zoals hoofd, hak en voeten te knippen.

Plukken

Plukken wordt toegepast bij honden met een ruwharige vacht. Voorbeelden zijn de Teckel, de Cairn terriër en de ruwharige Jack Russel Terriër. De plukvachten verliezen gemiddeld genomen 2 keer per jaar hun dekvacht. Wanneer deze dekharen goed plukrijp zijn (dus makkelijk loslaten) is de hond toe aan een bezoek aan de trimsalon. Tijdens deze behandeling wordt de dekvacht met de hand plukje voor plukje eruit geplukt. Het is hierbij erg van belang dat het haar goed los zit, ander is de behandeling te pijnlijk voor de hond. Naast het plukken van de bovenvacht tot op de onderwol is er ook nog de mogelijkheid tot het zogenoemde “strippen” van de vacht. Even kort uitgelegd betekent dit dat we in feite de helft van de vacht plukken en de andere helft blijft staan. De hond heeft op deze manier altijd wat dekhaar en is vaak mooier dan de hond helemaal glad te plukken. Honden in een stripvacht moeten wel vaker naar de trimsalon om deze vacht goed bij te kunnen houden. Dit kan variëren van om de 8 tot 12 weken. Het is aan u om te beslissen of u de hond helemaal kort geplukt wilt hebben of in stripvacht.

Scheren

Bij het scheren korten we de vacht in met behulp van een tondeuse. Boomertjes worden vaak geschoren omdat het haar erg snel groeit. Deze zien we vaak om de 3 maanden terug voor de volgende trimbehandeling. De lengte van de vacht is afhankelijk van wat de klant graag wil en of de hond veel klitten heeft. Wanneer dit laatste het geval is moet de hond heel erg kort geschoren worden. Er blijft maar een heel kort laagje haar staan. Mensen vinden dit vaak niet mooi en dat is het ook niet, maar soms kan het niet anders. Ontklitten is in veel gevallen namelijk veel te pijnlijk voor de hond en wanneer klitten zelfs een laag vilt hebben gevormd, krijgen wij dit nooit meer los helaas. Daarom is het erg belangrijk dat u als baasje de hond regelmatig borstelt en kamt. U krijgt bij Trimsalon Buddy Care gratis borstel- en kam advies. U moet dan denken aan hoe vaak u zou moeten kammen, op welke manier en welke borstel/kam is geschikt voor de vacht van uw hond.